Irena Sondecka — obrończyni polskości z obwodu tarnopolskiego na Ukrainie (z dziejów tajnej oświaty na sowieckiej Ukrainie po II wojnie światowej) - Dobrynin, Michał (Biuletyn Historii Wychowania, 2000)
Irena Sondecka — obrończyni polskości z obwodu tarnopolskiego na Ukrainie (z dziejów tajnej oświaty na sowieckiej Ukrainie po II wojnie światowej)