Instytut Historii Nauki Polskiej Akademii Nauk w latach 1953-2003. Księga jubileuszowa z okazji pięćdziesięciolecia działalności, pod red. Joanny Schiller i Leszka Zasztowta, Warszawa 2004, ss. 507. - Posłuszna, Małgorzata (Biuletyn Historii Wychowania, 2005)
.