Polskie badania nad myślą pedagogiczną w latach 1900-1939. Parerga, oprać. Sławomir Sztobryn i Małgorzata Switka, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2006, ss. 502 - Jamrożek, Wiesław (Biuletyn Historii Wychowania, 2005)
.