Gdańskie Gimnazjum Akademickie, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2008: t. I: Szkice z dziejów, pod red. E. Kotarskiego, ss. 419; t. II: Wybór źródeł z XVI i XVII wieku, red. L. Mokrzeckiego, ss. 323; t. III: Wybór źródeł od XVI do XVIII wieku, red. Z. Nowak, ss. 560; t. IV: W progach Muz i Minerwy, red. Z. Głombiowska, ss. 261; t. V: Źródła i artykuły, red. L. Mokrzecki i M. Brodnicki, Gdańsk 2011, ss. 225 - Żołądź-Strzelczyk, Dorota (Biuletyn Historii Wychowania, 2013)
.