A. Fijałkowski, Tradycja i nowatorstwo w Orbis sensualium pictus Jana Amosa Komeńskiego, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2012, ss. 410 - Ryś, Jan (Biuletyn Historii Wychowania, 2013)
.