Konferencja „Nauczanie domowe dzieci na ziemiach polskich w XIX i na początku XX wieku. Zapatrywania teoretyczne i praktyka” . Pieczyska, 18-19 września 2003 r. - Karłowska, Grażyna (Biuletyn Historii Wychowania, 2003)
.