Maria Chodkowska, Renata Bednarz-Grzybek, Twórczość i praktyka pedagogiczna Janusza Korczaka w kontekście teorii socjologicznej Floriana Znanieckiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2014, ss. 29 - Kabacińska-Łuczak, Katarzyna (Biuletyn Historii Wychowania, 2015)
.