Anna Nowak, Mirosław Wójcik, Kobieta w rodzinie w II Rzeczypospolitej i współcześnie, Katowice 2000, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, ss. 170 - Antczak, Stanisław (Biuletyn Historii Wychowania, 2002)
.