Mirosława Zalewska-Pawlak, Rola sztuki w wychowaniu. Polska tradycja pedagogiczna, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, ss. 212 - Hubicka, Sylwia Ewa (Biuletyn Historii Wychowania, 2002)
Mirosława Zalewska-Pawlak, Rola sztuki w wychowaniu. Polska tradycja pedagogiczna, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, ss. 212