W służbie historii nauki, kultury i edukacji Księga pamiątkowa dedykowana prof. Lechowi Mokrzeckiemu z okazji jubileuszu pięćdziesięciolecia pracy zawodowej, pod red. R. Grzybowskiego i T. Maliszewskiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2006, ss. 488 - Głowacka-Sobiech, Edyta (Biuletyn Historii Wychowania, 2007)
.