Agnieszka Wałęga, Początki akademickiej historii wychowania w Polsce. Antoni Karbowiak (1856-1919), Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2007, ss. 193 - Brenk, Mikołaj (Biuletyn Historii Wychowania, 2007)
.