Joanna Schiller de Schindelfeld, Universitas rossica. Koncepcja rosyjskiego uniwersytetu 1863-1917, Monografie z dziejów oświaty, Instytut Historii Nauki PAN, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Warszawa 2008, ss. 709 - Jamrożek, Wiesław (Biuletyn Historii Wychowania, 2008)
Joanna Schiller de Schindelfeld, Universitas rossica. Koncepcja rosyjskiego uniwersytetu 1863-1917, Monografie z dziejów oświaty, Instytut Historii Nauki PAN, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Warszawa 2008, ss. 709.