Słownik biograficzny polskiej historii wychowania, praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Meissnera i Władysławy Szułakiewicz, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2008, ss. 921 - Tomaszewski, Roman (Biuletyn Historii Wychowania, 2008)
Słownik biograficzny polskiej historii wychowania, praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Meissnera i Władysławy Szułakiewicz, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2008, ss. 921