Wiesław Jamrożek, Kongresy i zjazdy pedagogiczne w rozwoju polskiej myśli i praktyki edukacyjnej (do 1939 roku), Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2015 - Chmielewski, Witold (Biuletyn Historii Wychowania, 2018)
Recenzja