W poszukiwaniu inspiracji: Ogrody dziecięce W.E. Raua w Warszawie 1899–1901 - Wojewoda, Anna (Biuletyn Historii Wychowania, 2020)
Na przełomie XIX i XX w. popularyzowano uprawianie sportu oraz gimnastykę na świeżym powietrzu, w szczególności wśród dzieci i młodzieży. Powstawały wówczas liczne kluby, towarzystwa zajmujące się wszelakimi dyscyplinami sportu. W miastach wyznaczano części ogrodów i skwery na tworzenie tam placów zabaw dla dzieci oraz ogródków dziecięcych. Również w Warszawie z inicjatywy członków Towarzystwa Higienicznego postanowiono utworzyć ogródek dziecięcy. W 1899 r. uruchomiono zabawy w ogródku dziecięcym, który nazwano na cześć darczyńcy ogrodami W.E. Rau. Jeszcze tego samego roku musiano jednak zaprzestać prac ze względu na niedopełnienie wymogów formalnych. W tym czasie członkowie komisji gier i zabaw działającej przy Towarzystwie Higienicznym zostali oddelegowani za granicę, aby przyjrzeć się tamtejszym rozwiązaniom dotyczącym gier i zabaw zbiorowych na świeżym powietrzu.