Český román v čase „kamarádů svobody” - Moldanová, Dobrava (Bohemistyka, 2018)
Studie Český román v čase »kamarádů svobody« je věnována prvnímu období tvorby Fráni Šrámka a Jiřího Mahena ( 1905–1914). Oba autoři, pohybující se v prostředí anarchistické bohémy, vzbudili pozornost výrazně lyrickým stylem svých dramatických pokusů i raných próz. Jejich první rozsáhlejší práce, Šrámkovy romány Stříbrný vítr (1910) a Křižovatky (1914), a Mahenovi Kamarádi svobody (1909) představují novou variantu románu ztracených iluzí. Generace debutující na počátku 20. století tento románový typ, který do českém literárního kontextu uvedli v 90. létech příslušníci generace moderny (Mrštík, Svobodová, Svoboda, Sova), spojila s uvolňováním pevné kompozice a s výraznou lyrizací textu, směřující k zachycení citového rozpoložení a smyslového prožitku literárních postav.