Zdárně zvládnutý domácí úkol z Bohumila Hrabala. Případ knihy »Mercedes-Benz. Z dopisů Hrabalovi« Pawła Huelleho - KALITA , Małgorzata (Bohemistyka, 2021)
Román Pawła Huelleho Mercedes-Benz. Z listów do Hrabala z roku 2001 je příkladem přímého odkazu na díla Bohumila Hrabala v polské literatuře. Mercedes-Benz je poctou českému spisovateli a Huelle to otevřeně přiznává. Hlavní motiv románu vychází z Hrabalovy povídky Večerní kurs. Nejzajímavější stránkou románu však není obsah. Článek popisuje vnímání Mercedes-Benz v Polsku a uvádí, že si polští recenzenti všimli pouze povrchních odkazů; tato skutečnost byla důvodem pro kritiku a nepochopení. Žádná recenze nezmiňuje souvislost s románem Obsluhoval jsem anglického krále, která je patrná ve výstavbě díla, v rovinách vyprávění a v antimimetickém charakteru výpovědí. Existuje pouze jeden recenzent, který poukazuje na pastiš a dobře popisuje literární postupy, díky nimž Paweł Huelle dosáhl efektu poetiky Bohumila Hrabala. Článek zohledňuje rozdíly mezi českou a polskou literární tradicí, kde typy ústního vyprávění (zejména žánr vtažených příběhů: gawęda a hospodská historka) fungují různými způsoby. Neúplné porozumění románu Mercedes-Benz je způsobeno několika faktory, které jsou popsány v článku.