“Stary kawaler Blumfeld” jako Lacanowska przestroga moralna - Stelmaszuk, Mateusz (Bohemistyka, 2022)
Praca stanowi interpretację nieukończonego opowiadania Franza Kafki Stary kawaler Blumfeld metodą psychoanalitczną. Celem pracy jest refleksja nad fundamentem problemów osobowościowych głównego bohatera i unaocznienie typowej dla Kafki groteskowej parenezy.