O zjawisku kontaminacji we współczesnym języku czeskim: charakterystyka strukturalna - Dembska, Katarzyna (Bohemistyka, 2023)
Niniejszy artykuł dotyczy innowacji leksykalnych w języku czeskim powstałych w procesie kontaminacji i przedstawia wyniki analizy 205 formacji kontaminacyjnych wyekscerpowanych ze słownika Hacknutá čeština 2.0. Neortodoxní slovník dnešní materštiny. Autorka koncentruje się na charakterystyce struktury omawianych jednostek, mając świadomość konieczności poszerzenia materiału badawczego w celu weryfikacji zaprezentowanej analizy ilościowej. Już jednak przedstawione wyniki badań wskazują na rosnącą popularność kontaminatów we współczesnym języku czeskim, ich potencjał w poszerzaniu zasobu leksykalnego czeszczyzny oraz dominację jednej ze struktur. W związku z ograniczonymi ramami niniejszego opracowania każdy z typów struktury jest prezentowany jedynie na wybranych przykładach formacji kontaminacyjnych.