Kritické čtení on-line zpráv spojených tématem pandemie koronaviru - Svobodová, Jindřiška; Kij, Jan (Bohemistyka, 2023)
Analýza dvou tematicky zaměřených on-line zpravodajských příspěvků prokázala, že zpravodajský žánr určený původně k objektivní a věcné prezentaci informací o aktuální události lze využít jako nástroj pro ovlivňování příjemců ve vztahu k tématům, která jsou oblastí angažovanosti vlastníka média nebo jiných společenských institucí patřících k establishmentu dané společnosti. Výběr aktérů, odborníků, sledovaných událostí a použitých jazykových prostředků umožňuje dosažení požadovaných komunikačních cílů cílů a vykazuje významný vliv na názory a postoje předpokládaných příjemců