Reliéfizace textu jako prostředek stylizace mluvenosti v románu Aleny Mornštajnové »Tiché roky« - Junková, Bohumila (Bohemistyka, 2023)
Psaný jazyk je tradičně spojován se spisovností, připraveností, oficiálností, zatímco nespisovnost, spontánnost, nepřipravenost byla a je příznačná pro jazyk mluvený. Ne vždy nutně souvisí užívání mluvenostních prostředků v psaných textech s dichotomií spisovnost – nespisovnost. Příkladem je rovina syntaktická. Při porušování gramatické struktury větných schémat v současné české literatuře jde o stylizaci spontánní mluvenosti. Jazykový materiál byl získán analýzou románu Aleny Mornštajnové Tiché roky (2019).