Konceptualizacja ŻYŁY w polskich i czeskich związkach frazeologicznych - Hampl , Lubomír (Bohemistyka, 2023)
Dzięki wykorzystaniu leksemu somatycznego żyła – czes. žíla krystalizują się w czeskich i polskich związkach frazeologicznych utrwalone i dobrze skonwencjonalizowane pola semantyczne, które są istotnym elementem przy wyrażaniu myśli, wskazując na językowy obraz świata każdego języka narodowego. Odsłonięte zostały różnorodne domeny kognitywne, które ze względu na typologiczne i genetycznie bliskie pokrewieństwo językowe wskazują liczne podobieństwa i zbieżności, chociaż zdarzają się od tej reguły nieliczne odstępstwa.