Current forms of the Slovak biographical novel (taking into account the Czech context) - Machala , Lubomír (Bohemistyka, 2023)
Stať vychází z tezí o konjunktuře biografických románů ve slovenské a české literatuře v uplynulé dekádě. Jedním z cílů článku je prověřit podloženost uvedených názorů. Po rámcové inventuře, kdo a čím přispěl do množin českých a slovenských biografických románů od dvacátých let dvacátého století do začátku dvacátých let století jedenadvacátého, je detailnější pozornost věnována aktuálním podobám slovenského prozaického románu, tedy třem knihám jej reprezentujícím. Konkrétně titulům Ľ. Juríka Alexander Dubček, S. Lavríka Nedeľné šachy s Tisom a D Fulmekové Konvália. Jejich interpretační analýzy ústí v identifikaci, co mají společného a v určení jejich specifických rysů i přínosu pro slovenskou literaturu. V závěru je konstatováno, že v Česku se nepotvrdila teze o konjunktuře dotyčného žánru v nedávné době, protože autorský zájem o něj setrval zhruba na dřívější úrovni. Nezpochybnitelný je však nárůst biografií různého pojetí, tedy nejen beletristických, ale i literárněfaktických, publicistických či odborných. Na Slovensku ovšem stejné období přineslo výrazně více biografických románů. Nejde však jen o kvantitu, přinejmenším prózám vybraným k důkladnější reflexi se dostalo většinou až mimořádně uznalého ohlasu, který provedené kritické interpretační analýzy v zásadě potvrdily.