Ty už se mnou neka? - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2024)
Příspěvek pojednává o řečových podobách jazykové ekonomie v současné češtině. Charakterizuje se podstata jejích vybraných, hojně užívaných řečových projevů, mezi které patří mimo jiné zkracování, univerbizace, elipsa, polysémie, větný ekvivalent a větný fragment. Pozornost se věnuje především případům záměrného řečového nedoříkávání určitých výrazů v každodenní neoficiální komunikaci, jako např. Nashle (= na shledanou); Uka (= ukaž) mi to aj. Poukazuje se na jejich odlišnost od apoziopeze, uvádějí se bázové příklady nedoříkávání s vysokou frekvencí řečového výskytu. Ty se člení do tří základních skupin (jmenné, slovesné, další případy). Přestože se z hlediska úrovně komunikační kompetence v češtině jedná o případy dosti specifické, alespoň s některými z nich by mohl být obeznámen i nerodilý mluvčí češtiny s pokročilejší znalostí českého jazyka.