Czas bawi się tym, co się wydarzyło wczoraj. Czeska odpowiedź literacka na Holocaust. Przegląd (1945–1989) - Kowalska-Nadolna, Urszula (Bohemistyka, 2024)
Artykuł przybliża w sposób przeglądowy historię czeskich literackich reprezentacji Holokaustu (ze szczególnym naciskiem na prozę) w drugiej połowie XX wieku, w okresie tzw. zimnej wojny (1945–1989). Autorka stara się pokazać sinusoidalną, uzależnioną od sytuacji politycznej i obowiązujących trendów artystycznych, obecność refleksji nad doświadczeniem Shoah w twórczości czeskich pisarzy.