Umělecká tvorba Martiny Skaly v kontextu intencionální literatury - Šmakalová, Kristýna; Mašát, Milan (Bohemistyka, 2024)
V příspěvku se věnujeme umělecké tvorbě české spisovatelky žijící ve Spojených státech amerických, Martiny Skaly. Analyzovali jsme veškerou její intencionální tvorbu, která byla vydána v České republice: sérii příběhů o Stradu a Variovi (2002; 2003; 2004; 2005; 2010) publikaci Medvídek Kuma: nevšední putování na severní pól (2009), knihu My name is Čičák (2019) a vyprávění s názvem Cesta praštěné slepice za štěstím (2020). Zaměřili jsme se rovněž na publikace, které Skala pouze ilustrovala. Záměrem příspěvku je zaplnit prázdné místo v kritické reflexi tvorby Martiny Skaly pro děti, a tím podnítit další diskusi o jejím možném přínosu pro rozvoj současné literatury pro děti a mládež. Domníváme se, že didaktický potenciál analyzovaných děl je značný, a to v rámci všech aspektů souvisejících s upevňováním dovednosti čtení u začínajících čtenářů, ale i v těch spjatých s počátky dětského čtenářství (například budování vztahu ke knize u předčtenářů).