Říkali to v Dohránu - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2024)
Přirozený jazyk se vyvíjí, na všech jazykových rovinách postupně dochází k různě výrazným změnám. Jedním z příznačných rysů jazykové geneze je její nerovnoměrnost. Jednotlivé jazyky i celé rodiny jazyků se vyvíjejí s nestejnou dynamikou, tempo změn není v určitých obdobích stejné ani u téhož jazyka, odlišnou rychlostí dochází ke změnám i v rámci jednotlivých rovin jazyka. Pokud jde o formální morfologii současné češtiny, vedle velmi produktivní unifikace, diferenciace a dalších již popsaných procesů dochází v současnosti ke stále výraznějším projevům deflektivizace, tedy směřování k oslabení, omezení, či dokonce ztrátě flexe, a naopak k expanzi flexe, čili k situaci, kdy mluvčí ohýbají (skloňují) jednak některé neohebné slovní druhy (určitá adverbia, částice), jednak vybrané slovesné formy – např. tvary příčestí trpného (srov. názvy současných televizních pořadů Dohráno, Prostřeno, Sečteno aj.).