»Nie śmiej się, dziadku, z czyjegoś wypadku«. O starości w czeskim dowcipie językowym - Balowska, Grażyna (Bohemistyka, 2024)
W artykule autorka zwraca uwagę na problematykę stereotypu starości, który reprezentuje potoczną wiedzę użytkownika języka na temat wskazanego wycinka otaczającej go rzeczywistości. Wpisuje się zatem w szerszy obraz świata utrwalony w języku czeskim w postaci dowcipów. Autorka zwraca uwagę, że stereotyp może być pozytywny bądź negatywny lub może łączyć oba aspekty. W dowcipach analizowanych w artykule starość przedstawiona jest głównie w sposób negatywny.