Opolska idiomatyka w wersji cyfrowej. Wokół słownika »Lidé – Média – Komunikace« - Borysowski, Daniel (Bohemistyka, 2024)
Niniejszy artykuł przedstawia proces powstawania cyfrowego słownika triad przekładowych w wersji bazodanowej (dostępnej poprzez wyszukiwarkę na stronie WWW). Autor przeprowadza dyskusję na temat problemów natury praktyczno-technicznej, teoretycznej, interlingwalnej, a także metaleksykograficznej, związanych z opisywaną tu procedurą, czyli kwestii – ogólniej mówiąc – przekształcalności słowników. Jako podstawę teoretyczną oraz źródło praktyki leksykograficznej względem opisywanych tu działań wskazuje autor tradycję leksykograficzną, którą nazywa opolską idiomatyką, a która związana jest z postacią Wojciecha Chlebdy, między innymi twórcy frazematyki czy koncepcji idiomatykonu leksykograficznego.