O frazeologických germanismech v slovanských jazycích z hlediska etymologického - Danylenko, Liudmyla (Bohemistyka, 2024)
Příspěvek se zaměřuje na analýzu frazeologických germanismů z hlediska etymologického ve všech třech skupinách slovanských jazyků, zejména srovnání obrazného jádra frazémů jemandem einen Korb geben, der blaue Montag v němčině i následně v češtině, chorvatštině, slovinštině, ukrajinštině, ruštině, běloruštině. Podstatou studie je analýza sémantiky německých idiomů na základě výkladových a etymologických slovníků a dále určení frazeologických výpůjček ve slovanských jazycích, , které jsou potvrzeny ověřenými jazykovými fakty a korpusem současného spisovného jazyka. Tato studie pokračuje náš výzkum publikovány v časopise Bohemistyka (2021/1) a přináší nový materiál.