Učební styl Karla Hausenblase - Hájková, Eva (Bohemistyka, 2024)
Článek je připomínkou významného příspěvku Karla Hausenblase české stylistice, a to teoretického vymezení učebního stylu v soustavě funkčních stylů. Zásadní význam má Hausenblasovo vymezení funkčního stylu nikoli pouze na základě jazykové funkce zpravovací, resp. estetické, jak činila stylistická teorie dosud, ale na kombinaci dominantních funkcí v učebních komunikátech, a to vedle funkce zpravovací i funkce působicí, ovlivňovací. Uvažuje proto o učebním stylu jako o tzv. komplexním stylu založeném na kombinaci jazykových funkcí v komunikátech. Přesně odlišuje stylové charakteristiky textů učebních a např. textů popularizačních, v nichž se funkce působicí též výrazně uplatňuje. Zdůrazňuje ovšem, že cílem textů popularizačních je příjemce textu motivovat k zájmu o předmět řeči, zatímco texty učební chtějí jejich příjemce něčemu naučit. Podobně specifikuje odlišný podíl funkce působicí ve srovnání s texty učebními i v dalších textech. Příspěvek sleduje dále uplatnění Hausenblasova pojetí učebního stylu v pracích pedagogických i lingvistických (zvl. u M. Jelínka) až po současnou teorii komunikačních sfér a vymezování sféry školní komunikace a soustřeďuje se na verbální složku učebních komunikátů.