Amatorskie słowniczki brneńskiego hantecu – ich rola i zastosowanie - Juszczak, Bartosz (Bohemistyka, 2024)
Artykuł porusza zagadnienie roli i zastosowania amatorskich wydań leksykograficznych i dydaktycznych brneńskiego hantecu – socjolektu powstałego przed I wojną światową w Brnie. Autor dokonuje oglądu literatury przedmiotu oraz analizy jakościowej dwóch słowników hantecu pod kątem ich budowy. W artykule została zwrócona szczególna uwaga na obiektywizm materiału leksykalnego i samych autorów. Poza konkluzjami lingwistycznymi autor wskazuje, że omawiane słowniki pełnią ważną rolę regionalną i mogą być traktowane jako nośnik zmaterializowanych wartości terytorialnych, kulturowych i tożsamościowych Brna i jego mieszkańców.