Recept na politický guláš: konceptuální sféra JÍDLO v metaforách českého politického diskurzu - Rycheva, Ekaterina (Bohemistyka, 2024)
Konceptuální metafory hrají v politickém diskurzu zásadní roli, protože usnadňují komunikaci politiků s veřejností. Tyto metafory pomáhají vysvětlit složité politické problémy a prezentují je pro recipienta srozumitelnějším způsobem, vytvářejí emocionální spojení mezi politikem a publikem a posilují atraktivitu sdělení, protože použití silné a výstižné metafory může posluchače přesvědčit o správnosti určitého politického postoje nebo opatření. Jednou z nejproduktivnějších konceptuálních sfér v politickém diskurzu je sféra JÍDLO. Národní kuchyně je nejstarší součástí kultury lidí a jejich jazykového obrazu světa. V moderním českém politickém diskurzu se jako konceptuální metafory hojně používají názvy typických potravin a pokrmů české kuchyně (např. POLITIKA JE GULÁŠ, MOC JE KOLÁČ atd.). Důležitým rysem používání konceptuálních metafor se zdrojovou sférou JÍDLO v českém politickém diskurzu je snaha mluvčího ukázat svůj negativní postoj k situaci nebo jevu.