Deminutywa rodzaju żeńskiego w angielskich tłumaczeniach tekstów czeskich (na przykładzie powieści »Druhé město« Michala Ajvaza oraz »Válka s mloky« Karela Čapka przy użyciu korpusu) - Rubach, Joanna (Bohemistyka, 2024)
Artykuł jest poświęcony deminutywom rodzaju żeńskiego w angielskich tłumaczeniach tekstów czeskich. Badania na potrzeby niniejszego artykułu przeprowadzono przy użyciu czeskiego korpusu narodowego (korpus.cz), w którym stworzono zapytanie w celu przeanalizowania dwóch tekstów pierwotnie napisanych w języku czeskim. Autor krótko opisuje trudności związane z tłumaczeniem czeskich zdrobnień na język angielski, ponieważ te dwa języki mają zupełnie inne formy stylistyczne. Przedmiotem analizy są deminutywy rodzaju żeńskiego w tekstach Druhé město Michala Ajvaza i Válka s mloky Karela Čapka oraz miara równoważności stosowana przy tłumaczeniu tych zdrobnień na język angielski.