Czeski sufiks feminatywny -(k)yně i jego polski odpowiednik -ini/-yni. Najnowsze tendencje - Osowski, Błażej (Bohemistyka, 2024)
Czeski sufiks -(k)yně i polski -ini/-yni mają wspólne pochodzenie oraz funkcję (tworzą formacje żeńskie). Warto zatem przyjrzeć się, jak te formanty funkcjonują we współczesnych językach. W tym celu poddano analizie materiał ze źródeł internetowych i leksykograficznych rejestrujących najnowsze słownictwo. Zebrany materiał analizowano pod kątem pochodności słowotwórczej, regularności semantycznej, kwalifikacji stylistycznej oraz przynależności do grup znaczeniowych.