Kolokační analýza českých rodných jmen z diachronní perspektivy - Březinová, Kristýna; Mádrová, Jarmila; Reclik, Agata (Bohemistyka, 2024)
Předkládaná studie se zabývá kolokační analýzou tří nejčastějších českých rodných jmen v diachronní perspektivě, konkrétně v letech 1993, 1998, 2003, 2008 a 2013. Data pochází z údajů Ministerstva vnitra České republiky a Českého statistického úřadu. Jako nástroj pro analýzu dat jsme využili Český národní korpus SYN, verze 11; zaměřili jsme se na pět nejčastějších kolokací zvolených jmen v publicistických textech. Výzkum ukázal, že základní podoby rodných jmen se uplatňují převážně v oblastech politiky a státních institucí. Jejich hypokoristické varianty, které se nevyznačují vysokými frekvencemi, jsou u žen spojovány s odkazem na mladistvé, u mužů pak s oblastí zábavy, umění a sportu.