Závišova píseň – nejpřednější staročeské kurtoazní milostné dílo - Všetička, František (Bohemistyka, 2025)
Závišova píseň, jedno z mistrovských děl 14. století s milostnou tematikou, vznikla na triadickém principu. Princip, který vychází z čísla tři, prochází a spoluvytváří všechny zásadní složky díla – celou architektoniku, sloky, volbu přirovnání a rýmy. Autor se mohl inspirovat gotickou architekturou, protože v jeho díle můžeme vysledovat tzv. triskelis, který je základním prvkem církevní architektury. Architektonická báseň a její návaznost na gotický styl činí ze Závišovy písně přední dílo staročeské poezie.