Téma války a odsunu Němců ze Sudet v románu Habermannův mlýn Josefa Urbana a kontroverze vyvolané jeho filmovým zpracováním - Martinek, Libor (Bohemistyka, 2025)
Základním tématem studie je srovnání literární předlohy s filmovou adaptací. Řeč je o románu Josefa Urbana Habermannův mlýn a jeho následném stejnojmenném filmovém zpracování v režii Juraje Herze. Námět románu vychází ze skutečné události a je svým způsobem velmi diskutovaným a kontroverzním tématem poválečného odsunu Němců z Československa. Problém je v tom, že román, ač není dokumentem, zachází s mnoha událostmi oproti dochovaným pramenům nepřesně, a to i v klíčových motivech. K dalším odchylkám od reality dochází ve filmovém zpracování románu, což vyvolalo u řady odborníků oprávněné námitky, například ohledně zacházení s charakterem postav, kterému je křivda buď úmyslně, nebo z ne- znalosti autora, scénáristy a ředitel. Studie tyto poznatky shrnuje.