Po kolikáté už slaví kulatiny? - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2025)
Článek přibližuje vybrané případy řečové distribuce českých číslovek. Poukazuje na nápadný rys, a sice na častý výskyt číslovek ženského rodu, a to jak v elementárním počítání (jedna, dvě), tak i v jiných oblastech, např. v užívání zlomků (jedna polovina), desetinných čísel (jedna celá tři), mocnin (dvě na druhou), vyjadřování poměru (jedna ku třem) aj. Dominance feminin se odráží i v otázce na četnost opakování „po kolikáté?“. Zakulaceným tvarem číslovky nula se vysvětluje motivace pojmenování kulatiny (kulaté výročí, kulaté jubileum apod.).