Jeho obavy se ukázaly jako liché - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2025)
V příspěvku se přibližuje význam a řečové užití atributu lichý, které může svádět k zavádějícímu výkladu nejen sudých číslic. Vychází se ze symboliky čísel, s nimiž má daný výraz paradoxně jen málo společného, ale především z Etymologického slovníku češtiny i ze Slovníku spisovné češtiny. Ukazuje se, že již ve staré češtině znamenal lexém lichý „podvodný, zlý, prázdný“ (srov. jeho dnešní česká synonyma neodpovídající skutečnosti, neodůvodněný, klamný aj.). K odvozeným výrazům od lexému lichý se např. řadí lexémy lichotit, lichotník, lichotka, polichocený, lichva, lichvář, lichvařit.