Pojem zdraví ve světle empirických dat - Cinkrautová, Karolína; Christou, Anna; Tvrdá , Karla (Bohemistyka, 2025)
V článku představujeme výsledky dotazníkového šetření zaměřeného na koncept zdraví v češtině. Výzkum byl proveden v rámci mezinárodního projektu EUROJOS, který se zabývá srovnáním kulturně klíčových slov v různých jazycích. Sběr dat proběhl v průběhu roku 2024 a šetření se zúčastnilo 114 studentů a studentek vysokých škol. Dotazník obsahoval dvě otevřené otázky a tři nedokončené výroky, které měli respondenti/ky doplnit. Na základě získaných dat jsme definovaly šest sémantických aspektů klíčových pro profilování pojmu zdraví v současné češtině. Jedná se o aspekt zdravého životního stylu, psychický aspekt, aspekt fungování organismu, celostní aspekt, sociální aspekt a aspekt přístupu k životu (seřazeno sestupně podle četnosti odpovědí). V rámci aspektů byly dále vyčleněny dílčí kategorie, podrobněji charakterizující obsah jednotlivých aspektů.