Karel Havlíček »vzdálen od žurnalistického lomozu«: Co dál? - Macurová, Alena; Janáčková, Jaroslava (Bohemistyka, 2025)
Dopisy Karla Havlíčka z 2. pol. r. 1851 (F. Palackému, F. Kavanovi) reflektují jeho rozhodnutí skončit s žurnalistikou, ukončit vydávání časopisu Slovan a na propachtovaném dvoře se věnovat hospodaření a literární práci. V dopisech F. Kavanovi a také bratru Františkovi se vedle informační funkce (dominující dopisům F. Palackému) uplatňuje funkce konativní, v dopisech Kavanovi realizovaná promyšleným užitím strategií zdvořilosti: adresátovo smýšlení a jednání (s hrabětem Chotkem o pachtu dvora) je směrováno k naplnění pisatelova cíle, pravděpodobně kvůli Havlíčkově veřejné činnosti nerealizovaného. Dopisové vytížení konativní funkce svědčí o tom, že Havlíček se sice vzdal své žurnalistiky, nevzdal se ale v novinách užívaných prostředků a postupů sloužících k ovlivňování adresáta.