Pejorativizace prefixoidu homo- v češtině - Sláma, Jakub (Bohemistyka, 2025)
Prefixoid homo vyjadřuje v češtině význam totožnosti (homonyma) nebo relační význam vyjadřující vztah k homosexualitě, resp. k homosexuálům (homoklub). Vedle toho se však objevuje ve slovech, v nichž vyjadřuje čistě pejorativní hodnocení: homotričko označuje tričko, které mluvčí hodnotí negativně. Studie na základě dat z psaných korpusů češtiny mapuje raný vývoj prefixoidu homov jeho relační funkci i v jeho pejorativní funkci. Data ze staršího webového korpusu Araneum Bohemicum Maximum a novějšího webového korpusu online1 pak dokládají, že u prefixoidu homopatrně dochází k pejorativizaci: relativní zastoupení dokladů s relační funkcí kleslo o 13 %, naopak zastoupení dokladů s pejorativní funkcí narostlo o 10 %. Jako doklad pejorativizace lze interpretovat i významnější zastoupení pejorativních zdrobnělin než relačních zdrobnělin v korpusu online1.