»Ztraceni v pornu« aneb nové významy slova porno - Lišková, Michaela (Bohemistyka, 2025)
Text se zabývá zejména novými významy lexému porno. Po přehledu dosavadního lexikografického zpracování tohoto výrazu v českých i zahraničních výkladových slovnících jsou představeny výsledky analýzy současného korpusového a internetového materiálu. Excerpovaný materiál byl rozdělen celkem do čtyř významových okruhů: 1. pořad, video, článek, fotografie ap., v nichž je akcentována erotika; 2. pořad, video, článek, fotografie ap., poutavé zejména pro lidi s výrazným až voyeurským zájmem o určité téma; takový žánr; 3. něco skvělého, obdivuhodného, pozitivně mimořádného, líbivého; 4. něco špatného, nekvalitního, odpudivého, prefabrikovaného, nevkusného, hrubého. Třetí a čtvrtý význam jsou případem enantiosémie, která typicky vzniká mj. právě při různém morální hodnocení určitých jevů. Nové významy lexému porno by měly být včleněny také do připravovaného Akademického slovníku současné češtiny.