Deminutiva v GramatiKatu - Drobník, Ondřej (Bohemistyka, 2026)
Studie zkoumá gramatické profily českých deminutiv a jejich základových substantiv. Vychází z předpokladu, že deminutiva budou vykazovat obdobné rozložení morfologických kategorií (tzv. rodočíslopád) jako jejich nedeminutivní protějšky. Analýza založená na datech z korpusu SYN2020 a nástroji GramatiKat ukázala, že většina dvojic vykazuje vysokou míru shody, zejména pokud deminutivum není výrazně frekventovanější než základ. Odlišnosti byly zjištěny u lexémů, které se funkčně specializovaly (např. vzorek, titulek). Výsledky podporují hypotézu o podobnosti gramatického chování, ale zároveň ukazují, že frekvenčně dominantní deminutiva mohou vykazovat znaky kvazideminutiv.