Za pět minut dvanáct (k využití číselných výrazů v ustálených spojeních) - Hrdlička, Milan (Bohemistyka, 2026)
V češtině se stejně jako v jiných jazycích vyskytuje mnoho ustálených spojení obsahujících číslovky. Tyto frazémy mají přenesený význam a užívají se v každodenní komunikaci v určitých typizovaných situacích. Některé frazémy mohou mít v jiných jazycích částečně obměněnou podobu (českému Dvakrát měř, jednou řež odpovídá ruské Sedmkrát měř, jednou řež aj.). V příspěvku se prezentují a komentují vybraná ustálená číselná vyjádření, zejména ta s číslovkou pět. Zmiňuje se rovněž uzuální užívání variantních podob číslovek v určitých kontextech, např. Je mu dvacet osm let vs. Je mu osmadvacet let.