«Zlomky nepravého deníku» a «Postřádečky» – nad dvěma současnými literárními ego-dokumenty - Harák, Ivo (Bohemistyka, 2026)
Analýza a interpretace quasideníkových záznamů dvou literárních historiků zařazuje tato díla mezi fikční a umělecké texty vnějšího diaristického rámce. Studie, poučená literární teorií i znalostí domácí žánrové tradice, poukazuje na základní rysy a proměny žánru, jehož aktuální stav definují právě Zlomky nepravého deníku a Postřádečky. Práce odhaluje podstatu literárnosti v tvůrčích strategiích Vladimíra Novotného a Hany Sánerové a vymezuje odlišnosti obou autorských individualit. Sánerovou studie interpretuje jako představitelku ego-dokumentu směřujícího k próze na pomezí filozofující esejistiky a románové autobiografie. Novotný se naopak jeví jako zástupce pólu, u něhož je míra fikce i literárnosti určena především specifickým výběrem, řazením, stylizací podání a hodnocením prezentovaných (quasi)objektů.