Otázka «českosti» «Popelky» Otakara Hostinského - Smutná, Eliška (Bohemistyka, 2026)
Studie je zaměřena na libreto Otakara Hostinského k opeře Popelka Josefa Richarda Rozkošného. Libreto je představeno v kontextu dobového zájmu o pohádkové látky, přičemž je pozornost věnována zvláště dalším zpracováním příběhu o Popelce, a to jak literárním (českým i zahraničním), tak i operním variantám. Jelikož v druhé polovině 19. století docházelo ke snaze hledat v opeře národní charakter, libreto je za využití dobové recepce sledováno také v těchto souvislostech.