Jazyková kreativita při tvoření názvů nových prostředků činnosti - MATUROVÁ, Markéta (Bohemistyka, 2018)
Vývojové tendence současné české slovotvorby jsou lingvisty sledovány dlouhodobě a velmi zevrubně. Slovní zásoba jazyka je proměnlivá a rychle reaguje na dynamické změny ve společnosti. Důležitým faktorem je bezesporu i vliv cizích jazyků, dnes především angličtiny, která proniká do mnoha oblastí současné slovní zásoby. Některé studie se věnují utváření nových pojmenování na chatu, v e-mailové a SMS komunikaci (např. Svobodová 2005, Jandová 2006), jiné se zabývají komunikací na diskusních fórech (např. Lišková 2008, Chejnová 2009), pozornost lingvistů vzbuzují také neologismy na sociálních sítích. V této stati si budeme všímat relativně nových názvů prostředků činnosti, jež vznikly pro účely internetového obchodu Dedra.1 Naším záměrem je ukázat, byť na omezeném množství lexikálních jednotek, čím byly motivovány, které slovotvorné postupy se při vytváření pojmenování uplatnily a které slovotvorné prostředky byly přitom využity.