»Věstník české menšiny« – jediné českojazyčné noviny v Sudetech - Velčovský, Václav (Bohemistyka, 2020)
„Věstník české menšiny” byl jedinými českojazyčnými novinami v Sudetech po odtržení pohraničí. Byl vydáván v letech 1938 až 1940 v Novém Jičíně. Reprezentuje unikátní pramen poznání postavení české menšiny, která zůstala v Sudetech, a pragmatické strategie místních novinářů, umělců i elit. Tento příspěvek iniciačně představuje doposud odmítaný „Věstník” se zaměřením na publikovanou poezii.